Om Thule

Thule Air Base

Geografi

Thule Air Base – også kaldet Pituffik – ligger i et højarktisk område, som bedst kan beskrives som en “arktisk ørken”. Luftfugtigheden og nedbørsmængden er meget lav i området, og luften er derfor meget tør. Der kan dog falde både sne og regn, sidstnævnte mest i sommersæsonen, hvor regnen sammen med den smeltende sne kan skabe mudder og pløre, da vandet har vanskeligt ved at trænge ned i jorden på grund af permafrosten.

Temperaturerne i området svinger gennemsnitlig imellem 4° celsius om sommeren og -27° celsius om vinteren. Temperaturen om vinteren kan dog komme ned på -50° celsius. Samtidig kan wind chill faktoren få temperaturerne til at føles endnu koldere.

Fire måneder om sommeren er der dagslys 24 timer i døgnet. Om vinteren er der til gengæld så godt som helt mørkt døgnet rundt i ca. tre måneder.

Thule Air Base ligger placeret 1.524 km syd for Nordpolen og 965 km nord for den arktiske cirkel. Der er -5 timers forskel mellem Danmark og Thule Air Base og -1 times forskel mellem Vestgrønland og Thule Air Base.

Placering

Thule Air Base er en multinational og unik arbejdsplads. Her arbejder danskere, grønlændere, amerikanere og canadiere meget tæt sammen. Foruden de nationaliteter, der bor og arbejder på basen, møder man også de grønlandske fangere, som boede i Thuledistriktet længe før Thule Air Base blev opført. Man lærer hurtigt at respektere og kende hinandens kulturer, især fordi man arbejder og bor sammen i et lille samfund.

Thule Air Base ligger i det nordvestlige hjørne af Grønland og er en amerikansk militærbase. Placeringen af basen i dette ellers barske og øde område skyldes da også forsvarsstrategiske overvejelser.

Ca. 20 km uden for Thule Air Base finder man BMEWS-radaren. Denne udgør en væsentlig brik i USA’s strategiske varslingssystem med dens missilsporingssystem. Samtidig holder den øje med fremmedlegemer i atmosfæren og kan varsle nedfald af forskellige løsdele fra satellitter i kredsløb om jorden.

Endnu en militær installation, Detachment-1 (DET-1), finder man i den østlige ende af basen. Herfra varetages kontrol og kommando af samt datakommunikation til og fra overvågningssatellitter.

Det oprindelige fangerfolk

Meget tæt ved Thule Air Base ligger bopladsen Dundas ved foden af det karakteristiske Dundas Fjeld. Hjemstedet husede indtil 1953 et lille fangersamfund. I forbindelse med en udbygning af basen blev området indlemmet i forsvarsområdet, og befolkningen blev flyttet og genhuset i den nærliggende by Qaanaaq, ca. 1 times flyvning nord for Thule Air Base.

Området er af stor historisk værdi, og man kan stadig se rester af tørvehytter. Tørvehytterne er fredede og må derfor hverken berøres eller betrædes. I 2002 blev Dundas givet tilbage til kommunen (Qaanaap Kommunia) og er således i dag uden for forsvarsområdet.

Grønland

Grønland er verdens største ø med et areal på 2.166.086 km², hvilket er ca. 52 gange større end Danmark. Øen strækker sig 2.670 km fra nord til syd og 1.050 km fra vest til øst.

Der bor ca. 56.800 indbyggere i Grønland, hvoraf de ca. 14.000 af dem er bosiddende i hovedstaden Nuuk.

Ca. 85% af Grønland er dækket af indlandsis, hvoraf det midterste stykke is er helt op til 3.000 meter tyk.

Natur

Det er utroligt, at noget kan overleve i jorden, eller at dyr har kunnet finde føde i en vinter, hvor temperaturerne har været nede på 40 minusgrader. Trods det har Thuledistriktet et meget rigt dyreliv og mange forskellige planter. Både dyr og planter “vågner” af vinterdvalen i maj måned og får således særdeles travlt med at vokse i den korte arktiske sommer. Sommeren er på sit højeste i juli og august måned, hvor temperaturen for det meste ligger over 12 grader.

Floraen på Grønland er meget omfattende, og der findes godt 350 kendte arter. Helt så mange arter findes der dog ikke i Thuledistriktet, men man overraskes alligevel hvert forår, når sneen smelter.

På Grønland er der i alt truffet ca. 235 fuglearter. Ca. 60 af dem yngler, og godt 20 af dem gæster regelmæssigt landet. Thuledistriktet har mange fugle, især svømmefugle, men man ser dem sjældent, medmindre man bevæger sig til havs, hvor der til gengæld er mange forskellige lyde og farver at studere. I distriktet kan man træffe edderfugle, gæs, ænder, gråmåger, havterner, ravne, vandrefalke, jagtfalke, fjeldryper m.fl. Den mest farvestrålende er dog lunden – også kaldet søpapegøjen.

I Thuledistriktet findes mange polarræve – såvel hvide som blå – sneharer samt moskusokser. Sæler er der adskillige af, og det samme gælder hvalrosser. Er man heldig, kan man også se både narhvaler samt hvide hvaler og måske endda spækhuggere.

Recent Posts

Thulerejen takker af! – men eventyret fortsætter

Efter 12 års eventyr på Thule Air Base er det blevet tid for mig at forlade stedet. Det har været mange gode år med nogle helt fantastiske mennesker. 12 år der har været rige på oplevelser og nye venskaber. Venskaber jeg håber fortsætter, selvom jeg har valgt at smide håndklædet i ringen. Thule har givet mig utrolig meget personligt, men har også til tider været en stor udfordring.

Jeg siger farvel til noget, der har betyder utrolig meget i mit liv de seneste 12 år – men jeg føler samtidig at jeg har fundet det helt rigtige tidspunkt at sige farvel på. Der skal ikke lægges skjul på at overtagelsen af driften på basen af Vectrus Services ikke har været min kop te – på trods af min ellers store forventning til at der skulle ske noget nyt. Det seneste års amatøragtige tilgang fra et nyt firma, kan dog ikke overskygge den glæde jeg har, ved at have oplevet den til tider barske natur, sammenholdet blandt kollegaerne, de store oplevelser alene, og sammen med andre. Thule vil altid være en helt speciel periode i mit liv, som jeg vil kigge tilbage på glæde og mindes alle de gode stunder.

Lukker Thulerejen så helt ned? Næ.. eventyret fortsætter – jeg er tydeligvis ikke helt færdig med Grønland. Jeg har fået mig en stilling i Nuuk, som Cloud Specialist hos Tele-Post. Her forventer jeg endnu flere nye oplevelser i den grønlandske natur. Et nyt eventyr tager sin begyndelse – mens det gamle stadig er med i bagagen. Jeg vil derfor stadig forsøge at finde tid til at berette om mine oplevelser her på siden.

  1. Sol, sne og is! Leave a reply
  2. Glædelig Jul og godt nytår! Leave a reply
  3. Nyt fotoalbum Leave a reply